Analfissur / rift i endetarmen

En rift ved endetarmen er en revne i slimhinden som typisk giver smerter, svie, kløe samt blødning ved afføring. Opstår i alle aldre og lige hyppigt hos begge køn.

Det er en smertefuld tilstand som kan resultere i krampe i endetarmen som nedsætter blodforsyningen til revnen som derved ikke kan hele. Den manglende heling giver øgede smerter og derved øget krampe og herved opstår en ond ring som er meget svær at bryde.

Det er vigtigt at søge læge ved ovenstående idet man altid skal have udelukket at det ikke er noget mere alvorligt så som fistel, kronisk betændelses tilstand i tarmen eller ondartet sygdom.

Hvad er analfissur / rift i endetarmen?

En revne i endetarmen opstår ofte i forbindelse med hård afføring hvorved slimhinde og underliggende hæmorider trækkes ned i endetarmen. Revnen opstår oftest op mod halebenet hvor blodforsyningen er dårligst i endetarmen. Indtil 90% af revnerne heler spontant i løbet af 6 uger, hvis dette ikke sker regnes revnen som kronisk og der vil typisk dannes arvæv på kanterne som har svært ved at vokse sammen. Der kommer ofte overreaktion både hvor revnen starter og slutter - Dette resulterer i en ømme hudfolder (tags) i endetarmsåbningen. Det sker at der heles hen over revnen, hvorved der kan dannes en fistel (et rør under slimhinden), som gør det ekstra svært at hele.

Symptomer på analfissur

Analfissur debuterer ofte med en lille stribe blod på toiletpapiret sammen med smerter og svie ved passage af afføring. Ubehaget fortsætter gerne i indtil halve timer efter afføringen. Hvis dette forværres uden at hele over de næste 6 uger betragtes fissuren som kronisk med tiltagende forværring af gener med smerter og blødning.

Behandling for analfissur

Når man har fået en revne, er det vigtigste, man selv kan gøre, at sørge for at afføringen bliver løs og regelmæssig evt. vha. afføringsmidler som Husk, Magnesia, Movicol og rigelig væske dvs. mindst 2 liter væske om dagen samt motion. Dette vil for de fleste kunne hele revnen. Hvis dette ikke er nok, vil egen læge ofte starte med lokalbehandling.

Hvis dette ikke er nok kan man efterfølgende blive henvist til os. Man møder typisk til samtale, undersøgelse og evt. indledende behandling i samme seance.

  • Du møder forberedt efter at have talt telefonisk med sygeplejersken, hvor du er blevet instrueret i at tømme endetarmen inden fremmøde.

  • Ved ankomst har vi snak omkring dine symptomer / gener herunder gives ofte et bud på, hvad det kan dreje sig om.

  • Vi starter med at undersøge din endetarm ved inspektion og eksploration, derefter skifte til et kort plastik rør som føres op i endetarmen som gør at vi kan se revnens ud bredning samt evt. udløsende årsager.

  • Derefter har vi en snak om det fundne, behandlingen samt forventede forløb efterfølgende.

  • Kontrol aftales ved behov.

Behandling for analfissur

  • Afføringsmiddel og salve

Første behandlingen af en anal fissur er en regulering af afføringen vha. magnesia, Husk eller movicol sammen med mindst 2 l væske til dgl. Løs afføring. Sammen med dette kan man via egen læge få recept på Diltiazem 2% eller Rectogesic som begge giver en bedre blodtilstrømning til slimhinden i endetarmen og dermed støtter en heling.

  • Botox injektion svarende indre lukkemuskel i 4 små depoter

Hvis revnen ikke heler over 6 uger efter første behandling, er næste skridt en injektion af et afslappende stof i lukkemusklen. Dette bevirker, at lukkemusklens muskulatur slapper bedre af og derved bedre blodforsyning. Virkningen holder 2-3 mdr. herunder kan man opleve et lille uheld med luft. Indsprøjtningen hjælper sammen med den løse afføring i 2 ud af 3 tilfælde. Hvis revnen har grove kanter vælger man ofte at gå til operation og give injektionen i samme seance.

  • Operation

Hvis man kommer til operation skyldes det at revnens kanter er arvævsomdannede med ømme hudflapper / der er udtalte kramper i endetarmen / der er dannet et tag over noget af revnen. Formålet med operationen bliver at omdanne revnen til et sår som kan hele fra bunden samt fjerne krampen i lukkemusklen vha. Botox. Operationen hjælper i de fleste tilfælde men kan gentages hvis nødvendigt.

  • Operation med delvis overskæring af inderste lukkemuskel.

Hvis der ikke er noget der hjælper man man fjerne krampen i inderste lukke muskel ved at overskære de mest spændte fibre i musklen og derved få bedre blodforsyning til revnen. Denne operation vil oftest hjælpe men er enegangs og indebærer en lille risiko for utæthed for luft og tynd afføring i ca. 10 % af tilfældene. Derfor foretages den kun efter grundig information hvor alt andet ikke hjælper.

  • Efter operation for revne / fissur.

Der anlægges en smertestillende blokade rundt om endetarmen ved operationen, som virker de første mange timer. Herunder skal man begynde at tage smertestillende medicin, som man skal forvente at fortsætte med de første døgn. Helingen tager uger, inden man ikke længere har gener ved afføring. Man vil opleve smerter i begyndelsen siden svie og ubehag i indtil halve timer frem til heling. Det er vigtigt at holde afføringen til den linde side ved hjælp af Husk / magnesia og rigeligt med væske for at undgå at det ny opererede område spækker og derved bløder. Skulle det ske kan man køle vha. is pakning eller frosne grøntsager som stopper blødningen, men også får hævelsen hurtigere til at forsvinde. Det kan være en god ide at smøre med Zinksalve for at undgå rød rumpe. I starten bruser man sig ren efter afføring og dupper sig tør, siden kan man bruge vådservietter / skumklude for slutteligt igen at anvende toiletpapir. Der findes ingen, som synes det er sjovt de første dage efter operationen men alle er siden glade for resultatet. Enkelte heler på dage men det er undtagelsen.

Hilsen

Personalet Kirurgisk Klinik Frichs

Ventetider

Patienter henvist fra egen læge
- forundersøgelse cirka 2 uger.
Evt. samtidig operation.

Patienter henvist fra sygehus til behandling.
- forundersøgelse og operation cirka 2 uger

Kirurgisk Klinik Frichs · Frichshuset · Hermodsvej 22 · 8230 Åbyhøj · Tlf: +45 86 19 86 11 (hverdage fra 08:30 til 12:30) · Email: Information@kirurgi-frichs.dk